Internationale Vrouwendag 2024

Internationale Vrouwendag 2024

8 maart  2024 stond helemaal in het teken van vrouwen. Vanmiddag had de NCDR de eer host te zijn voor een lunchbijeenkomst met een groep enthousiaste vrouwen (en een paar solidaire mannen). De bijeenkomst werd georganiseerd door Antidiscirminiatiebureau Artikel1 Utrecht, en begeleid door Sher Ewo van Silent Noise. Eregast was Barryl Bi

ekman van Stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverle

den.

Bij de opening zette Rabin Baldewsingh de toon voor de middag: “De strijd is nog niet gestreden. Vrouwen zijn in veel sectoren ondervertegenwoordigd, zeker op hogere posities. Krijgen minder betaald voor hetzelfde werk en de zorgtaken thuis komen ook nog voornamelijk op hun schouders. Los daarvan wordt het vrouwen op de werkvloer ook niet makkelijk gemaakt. Zeker als zij moeder (willen) worden. Vandaar vandaag het thema zwangerschapsdisciminatie. Maar op veel vlakken trekken vrouwen nog altijd aan het kortste eind, bijvoorbeeld in de zorg. Medicijnen worden van oudsher op mannen getest. Defibrilatoren worden geoefend op mannelijke dummies, en ga zo maar door. Iedere 8 dagen wordt een vrouw vermoord door haar (ex-)partner of familie, wat we femicide noemen. Een groot probleem. Gelijkwaardigheid is nog ver te zoeken. Als NCDR maken we centimeters in het bestrijden van discriminatie en racisme, maar het is een strijd die we met elkaar moeten voeren; alle 17,8 miljoen Nederlanders samen. Vandaag staan er drie dingen centraal: gelijkwaardigheid, representativiteit en rechtvaardigheid. Voor alle vrouwen.”

Door moderator Sher Ewo werden de vrouwen nog gewezen op onze kracht. “We moeten als vrouw meer van ons laten horen. Ons meer uitspreken over wat we meemaken. We zijn te veel geconditioneerd om altijd maar door te gaan en ons er niets van aan te trekken.” Dit werd beaamd door de deelnemers. Of het nu gaat om menstruatieproblemen, seksisme, zwangerschapsdiscriminatie of de babypenalty als je weer gaat werken, de overgang of algemene vooroordelen over vrouwen. En zwarte vrouwen hebben hier nog eens extra mee te maken. Ook door een compleet gebrek aan kennis bij instituties en beleidsmakers. Ook dit thema kwam aan bod deze middag.

“Ik neem een flink aantal take aways mee uit deze middag”, gaf Rabin aan. “In het meerjarenprogramma zullen gender en gendervraagstukken intersectioneel aan bod komen. Ik ga ook speciale aandacht vragen voor menstruatieverlof. Hoe Spanje dat heeft ingericht is een mooi voorbeeld. Maar ook zwangerschapsdiscriminatie neem ik mee. Daar moeten we gewoon tegen optreden.”

Heel veel dank aan alle aanwezigen voor hun inbreng!

Bernice Calmes Sher E. Agnetha Smit Jessica van Ruitenburg-Visser Marciano Daans Marjolijn Heijne Naïra Gomez Rahma El Hannoufi Timothy Doorson Yarely Henríquez Funes Yvel Blokland Rabin S. Baldewsingh Janine Bonenberg Barryl Biekman

Bron: NCDR

Fotograaf Jan Cor van Manen
Fotograaf Marjolijn Heijnen

Add a Comment

Your email address will not be published.