Het koloniale verleden van Amersfoort

Het koloniale verleden van Amersfoort

Ook in het herdenkingsjaar heeft Amersfoort deelgenomen, en Sher Ewo heeft verhalen verzameld met de leerlingen van het Vathorstcollege. Na Amsterdam, Almere, Eindhoven, Deventer, Haarlem, Zaandam en Alkmaar zal dit de laatste stad zijn waar dit project wordt uitgevoerd. Een prachtige stad om te eindigen, maar met een uitdagende opdracht die niet eenvoudig blijkt te zijn.

Hoewel de stad nog steeds tastbare sporen uit haar verleden bewaart, blijven de mensen en hun verhalen grotendeels onzichtbaar. De verhalen van Indonesië zijn wel aanwezig dankzij de actieve groep ouderen die betrokken is bij het Comité 15 augustus 1945 Amersfoort i.o.

Enkele weken voor de start van het schoolproject dreigt ze bijna de moed op te geven. Gelukkig besluit ze nogmaals met liefde tijd te investeren, en dit zal vruchten afwerpen. Ze zoekt op straat, bezoekt evenementen en volgt verschillende tips om uiteindelijk de bijzondere verhalen te verzamelen. Zo ontmoet ze Ronnie (80 jaar), die haar vertelt dat zijn opa de kleinzoon was van een blanke man, Harry Schotborgh, de eigenaar van de voormalige plantage San Juan. Ook ontmoet ze mevrouw Da Silva, de oudste van allemaal, 82 jaar oud. Zij vertelt over haar oma die haar verhalen doorvertelde over haar leven als voormalig slaaf.

Sher verzamelt acht prachtige verhalen uit Indonesië, Suriname en Curaçao om scholieren en ouderen samen te brengen. Deze unieke ontmoeting zal hen veel van elkaar laten leren.

Add a Comment

Your email address will not be published.